WAAROM ZOU JE VRIJWILLIGERSWERK DOEN?

55752476_1938686629568561_2624287943421853696_n.jpg

Laten we eerlijk zijn, vrijwilligerswerk heeft nou niet bepaald het allerbeste imago. Saai, stoffig en tijdrovend zouden zomaar woorden kunnen zijn die bij jou opkomen als je aan vrijwilligerswerk denkt. Bij Music Moves hebben we daar hele andere gedachten over, en die willen we graag met je delen.  

VRIJWILLIGERSWERK.

Voordat we je gaan vertellen waarom iedereen vrijwilligerswerk zou moeten doen, is het wel handig om eens na te denken over wat vrijwilligerswerk nou eigenlijk is. Geen zorgen, we zullen je niet vervelen met allerlei oersaaie definities (maar als je moeite hebt vanavond in slaap te komen, lees dit dan even: Wat is vrijwilligerswerk? 😉)

Wij houden het graag simpel en leuk: Vrijwilligerswerk is alles wat je in je vrije tijd doet voor de wereld om je heen. Wat een mogelijkheden op eens he?!


WAAROM?

Het doen van vrijwilligerswerk levert een hele hoop voordelen op. En gek genoeg zijn veel van die voordelen vooral voordelig voor jezelf. Natuurlijk, met vrijwilligerswerk draag je bij aan de maatschappij, maar je krijgt er ook een hoop voor terug:

  • Een betere gezondheid

Vrijwilligerswerk heeft een positieve impact op je gezondheid en kwaliteit van leven. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig vrijwilligerswerk doen een hogere levensverwachting en minder kans op hart- en vaatziekten hebben. Daarnaast gaat ook je emotionele en sociale gezondheid erop vooruit, omdat we nou eenmaal gelukkiger worden wanneer we ons bezig houden met het helpen van anderen.

  • Carrière boost

Werkervaring is een groot goed in de zoektocht naar jouw ideale baan. Helaas is het niet altijd even makkelijk om op een plek te komen waar je relevante werkervaring op kunt doen zonder dat je al relevante werkervaring hebt. Door middel van vrijwilligerswerk kun je je professionele vaardigheden ontwikkelen, terwijl je er anderen mee helpt! Er zijn zelfs al een hoop vooruitstrevende bedrijven die hun werknemers vrijwilligerswerk laten doen om zich te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak!

  • Een leukere leefomgeving

Door iets te doen voor een ander lever je een directe bijdrage aan de lokale gemeenschap, en daarmee oefen je indirect ook invloed uit op het gevoel van solidariteit, gelijkheid en verbinding bij jou in de buurt. Soms zit ‘t ‘m in de kleine dingen. Een glimlach naar een voorbijganger, of even iemand voor laten gaan bij de kassa. Voelt goed toch?

  • Een rijk sociaal leven

Bij het doen van vrijwilligerswerk ontmoet je vaak mensen met allerlei verschillende verhalen. Mensen die je anders niet zo snel tegen zou komen. Je sociale leven wordt er dan ook een stuk rijker van wanneer je samenkomt met een groep mensen die qua afkomst erg verschillend zijn, maar die allemaal wel om dezelfde dingen geven. De connectie die je maakt door je samen in te zetten voor datgene waar jullie om geven is vele malen sterker dan alle verschillen die je maar kunt bedenken.  


EN DAN NU: DE SMOESJES!

Er zijn er een hoop: Smoesjes! Gemakkelijk te bedenken, erg moeilijk te weerleggen. Maar met smoesjes houdt je voornamelijk jezelf voor de gek, dus hieronder de drie meest voorkomende smoezen en hoe je jezelf kan overtuigen van hetgeen je eigenlijk al wist: je hebt geen enkele goede reden om geen vrijwilligerswerk te doen!

“Ik weet niet waar ik moet beginnen.”
Alle begin is moeilijk. Natuurlijk is het belangrijk dat je iets vindt dat goed bij je past, en alleen al het zoeken daarnaar kan soms wat overweldigend zijn. Dan is het wel zo makkelijk om er maar gewoon niet eens aan te beginnen. Maar beginnen is simpel. Zoek het dicht bij jezelf. Letterlijk en figuurlijk. Ontdek wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is, en begin met activiteiten die dicht liggen bij de dingen die je anders ook zou doen in je vrije tijd!

“Ik heb geen tijd.”
De koning van de smoezen. Tijd heb je nooit, maar tijd is er altijd. En het is helemaal aan jou hoe je die tijd inricht. Natuurlijk vragen we je niet alles te laten vallen, maar ruimte maken in je drukke schema om iets te doen dat je leuk vindt en dat bijdraagt aan de kwaliteit van je eigen leven? Dat klinkt als een goede investering van je tijd. En als je het ‘t niet waard vindt om je vrije tijd op te geven voor vrijwilligerswerk? Voel je dan niet schuldig, maar kijk vooral verder naar mogelijkheden waarvoor je wel tijd wil vrij maken!

“Maar in m’n eentje kan ik de wereld toch niet veranderen”
Helaas, dat is het foute antwoord! Alle kleine dingen die jij in je eentje doet dragen bij aan de verandering die jij wilt zien in de wereld. Het probleem is natuurlijk wel dat het directe resultaat van jouw goede daden erg moeilijk in kaart te brengen is. Wat dat betreft is verandering net als tijd. Als je naar de klok gaat zitten staren, gebeurt er bijzonder weinig. Maar wanneer je aan de slag gaat en leuke dingen gaat doen? Nou ja, dan vliegt de tijd. Dus dompel jezelf onder in de wereld van goed doen, en je zult steeds meer verandering in de wereld gaan zien!

KORTOM…

Je zou nu genoeg argumenten moeten hebben om jezelf ervan te overtuigen vrijwilligerswerk eens een kans te geven. En als je het allemaal toch nog een beetje spannend vindt, gebruik diezelfde argumenten dan om je vrienden ervan te overtuigen met je mee te doen! Jullie zouden je bijvoorbeeld samen kunnen aanmelden voor Music Moves, om maar wat te noemen!

(pssst.. de inschrijfknop vind je rechtsboven) 👆


Vera Donkers